Az alábbi összeállítások megbízhatóságának, tudományos színvonalának ellenőrzésére a szerkesztők nem vállalkoztak, így a gyűjtés nem tekinthető ajánlásnak, csupán tájékoztatásnak.

Várakkal kapcsolatos magyar nyelvű honlapok

Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében:
http://varak.hu/

A Civertan Grafikai Stúdió honlapja:
http://www.civertan.hu/

A Civertan Grafikai Stúdió fotóarchívuma: várak, kastélyok, templomok, ásatások légifelvételei:
http://legifoto.com

Fortepan, régi fotók:
http://www.fortepan.hu/

A civil örökségvédelem internetes felülete – az adatbázisban számos vár és kastély szerepel:
http://www.muemlekem.hu/

Altum Castrum Online Magazin:
http://archeologia.hu/

Szondi kiállítótér, Drégelypalánk:
http://dregelyvara.hu/

Hollókői vár:
http://www.hollokoivar.hu/

Hungaricana térkép:
https://maps.hungaricana.hu/hu/

 

Várakkal kapcsolatos idegen nyelvű honlapok

A honlapon térkép segítségével, illetve ABC sorrendben lehet keresni a szlovákiai várakat és kastélyokat, udvarházakat s emellett az egyes várakhoz kapcsolódó legendákat is feltüntetik. A váraknál, kastélyoknál megismerkedhetünk az épület rövid történetével és a jelenlegi állapotokat bemutató fényképeket is közölnek:
http://www.slovenskehrady.sk/

A honlap nagyon jól használható a szlovákiai várak keresésére és megismerésére. A várakat a keresőmezőbe írva lehet megtalálni. Az egyes épületek mellett rövid leírást, képeket és rövidebb-hosszabb történeti áttekintést is olvashatunk. A történeti adatok forrását is gyakran megjelölik, így azok visszakereshetővé válnak. Ezek mellett a környéken fellelhető további történeti emlékeket és távolságukat is feltüntetik:
http://www.hrady.sk/
Az angol verzó: http://castles.sk/

A szlovák nyelvű oldalon abc rendben vannak összegyűjtve a Szlovákia területén található jelentősebb várak, térképen mellékelve az elhelyezkedésük is megtekinthető. Az egyes várakra kattintva leírást találunk történetükről, környezetükről, illetve korabeli ábrázolásokat és fényképeket is találunk az egyes helyszínekről:
https://www.hrady-zamky.sk/

Az oldalon a cseh várakat és más jellegű történeti látnivalókat lehet felkeresni. Az egyes épületekre egyesével is rá lehet keresni, míg térkép segítségével a feldolgozott látnivalókat szűrni is lehet: várakat, tornyokat, kolostorokra, esetleg állatkerteket vagy egyéb látnivalókat keresni:
http://www.hrady.cz/

A német és angol nyelven is elérhető cseh oldalon az ország jelentősebb várai és kastélyai szerepelnek, melyekről rövid leírást és fényképet is találhatunk a nevükre kattintva:
http://www.zamky-hrady.cz/

Jó kiindulópont és lista + a térképek is egész jók, ahol pedig van szöveg az informatív:
http://www.fortified-places.com/ 

Francia rezidenciák: királyi és főúri, egészen az újkorig. Több száz jó tanulmány van rajta történelem, régészet és művészetörténet témában. De lefedik az építészeti és anyagi kultúrát is:
http://cour-de-france.fr/?lang=en 

Minden angol erődítmény-motte-sánc-vár-torony-majorság-udvarház rajta van teljeskörű bibliográfiával, történettel, fotókkal lebontva Anglia járásaira térképen kereshető módon:
http://castlefacts.info/default 

Pele tower és Tower House-ok angliából, rövid leírás és bibliográfia:
http://www.gatehouse-gazetteer.info/Indexs/EngCounty/EPT.html 

Rüdling Bernges felmérései délnémet öregtornyokról:
http://www.burginfo.de/bergfriedliste.htm 

A Guédelon várépítési projekt honlapja:
http://www.guedelon.fr/en/architectural-and-historical-context_81.html 

Albigens kereszteshadjárat várainak térkép:
http://www.cathares.org/cartographie/TerresCathares.html?filtre=chateaux 

Belga váras blog:
http://www.chateaubelgique.com/p/chateaux-forts-et-sites-fortifies.html 

Francia várak regionális felosztásban:
http://www.chateau-fort-manoir-chateau.eu/ 

Holland várak: sok adat és bibliográfiák emlékenként:
http://www.mathieuinwonderland.nl/index.html 

A De Re Militari egy nemzetközi tudományos szövetség, melynek célja a katonai ügyek és hadviselés tanulmányozása a középkorban és a kora újkorban. A szövetség adja ki a Journal of Medieval Military History című folyóiratot. Számunkra elsősorban a bibliográfiák és  akonyvismertetők lehetnek érdekesek:
http://deremilitari.org/

Az “Art Historian Information from Central Europe”, amely régiónk kulturális életébe enged széleskörű bepillantást, angol nyelven:
http://www.ahice.net/exhibitions/

Olasz nyelvű szakszótár, a legfontosabb, várakhoz kapcsolódó kifejezésekkel. ABC rendbe szedve, sok esetben képekkel ellátva:
http://www.mondimedievali.net/Glossario/indice.htm 

A Bibliotheca Nazionale Centrale 2002. évi kiállítása nyomán létrejött oldal az itáliai várépítészeti szakirodalom rövid bemutatására. Az oldal pontosan tartalmazza 1521-1807 között létrejött irodalmakat, képekkel ellátva, ahol lehetséges:
http://www.bncf.firenze.sbn.it/notizie/Fortezze/Indici.htm 

Gazdag tartalmú oldal, már ami a várak számát illeti: tartományonként csoportosítva böngészhetünk az – elsősorban középkori várak közt; bár képanyaga szegényesnek mondható, további linkek segítik az érdeklődőt. A tartományonkénti felosztás mellett szintén van egy ABC rendbe szedett kereső:
http://www.mondimedievali.net/Castelli/ 

A neve alapján egyértelmű, hogy Itália várakban egyik leggazdagabb területének váraival ismerkedhetünk meg; a bőséges szöveganyagot elégséges képanyag kíséri; az oldal angolul is tud. Az oldal azonban inkább tekinthető – az adott információmennyiség ellenére is – egy turistákat elkalauzoló weblapnak, mintsem szakmai fórumnak. Szintén ABC rendbe szedett kereső segíti az ide tévedőt:
http://www.castellitoscani.com 

Várakkal és erődtett helyekkel foglalkozó weblap, ahol több mint 5000 várról és 65 városról találhatóak információk. Nem csak németországi erődített helyekkel, hanem az egész világról ismert épületekkel, romokkal, városokkal foglalkozik. A várakra lokálisan és név szerint is rá lehet keresni. Az egyes épületeknél általános információkat, turisztikai honlapokat, képeket, alaprajzot, rövid történetet és szakirodalmat is mellékelnek:
http://www.burgenwelt.org

Német és angol nyelven elérhető, várakkal foglalkozó oldal, amely alapvetően német területen vagy Európában álló várakkal foglalkozik. Az oldal publikációs listát is közöl, valamint online elérhető publikációkat is le lehet tölteni róla. Általános várleírások mellett kutatási projektekről is közöl információt. Az oldal egyes linkjei azonban nem működnek, illetve nem vezetnek sehová:
http://www.burginfo.de

Korábban működő osztrák oldal, ami várkatalógusként működött rövid ismertetéssel, képekkel, elérhetőségekkel. 2017 áprilisa óta új platformon működik:
http://www.burgenkunde.at

(http://www.burgenkunde.at/wordpress/), amire a feltöltések még nem kezdődtek meg teljesen. A korábbi archívum, aminek frissítése már nem folyik, ezen a linken elérhető: http://www.burgenkunde.at/index2.htm

Várakkal és kastélyokkal foglalkozó oldal, ahol a német, osztrák, francia, svájci és luxemburgi terület épületeit gyűjtik össze territoriális lebontásban, de főként a német terület van összegyűjtve. Az adott helyekről kevés információt (hely, emlék típusa, egy kép) található:
http://www.alleburgen.de

Az Europische Burgeninstitut honlapja, ahol országos lebontásban, sok szűkítési lehetőség alapján lehet keresni várakra Európa nagy részéről. Az oldal az egyes helyekről képeket, alaprajzot, rövid helytörténetet, turisztikai információt és szakirodalom listát közöl:
http://www.ms-visucom.de/cgi-bin/ebidat.pl

A Német Várszövetség honlapja, ahol a kutatási projektekről és aktuális hírekről olvashatunk. Inkább a várvédő tevékenységről és örökségvédelemről, mint kifejezetten a várakról olvashatunk az oldalon:
http://www.deutsche-burgen.org

A svájci váregyesület honlapja, ami 1927 óta működik. Az oldalon az örökségvédelem tevékenységről, várakkal kapcsolatos hírekről olvashatunk. Találunk rajta publikációs listát, egyes esetekben letölthető linkekkel is. Az egyes emlékekről nem szolgáltatnak adatot:
http://www.burgenverein.ch

Az osztrák váregyesület honlapja, amelyen az örökségvédelmi tevékenységről, a különféle projektekről és a várakban megrendezésre kerülő turisztikai eseményekről olvashatunk:
https://burgenverein.at

A Dél-Tirolban működő várintézet honlapja, ahol a várak története, leírása, képei és fő adatai mellett a várakat üzemeltető múzeumok elérhetőségei is megtalálhatóak. Az oldal rendelkezik továbbá képgalériával és letölthető publikációkkal is:
http://www.burgeninstitut.com

A luxemburgi városok és várak történetét és elérhetőségét összesítő honlap, ahol helyszínek szerint lehet olvasni az egyes emlékekről:
http://www.adclux.info